סיוד או הלבנת גגות
מבוא
"סיוד גג" או "הלבנת גג" הנם שני מושגים שגורים שחשיבותם לעיתים אינה ברורה דיה ואשר קיימות לגביהם אי הבנות באשר למועד ביצועם ולנחיצותם.
במאמר זה נסביר על ההבדלים בין הלבנה לבין סיוד גגות, על מטרתם ועל מועד ואופן ביצועם.
מזה עשרות שנים נהוג היה לבצע הלבנת גגות מזופתים באמצעות סיד ומכאן מקור השם "סיוד גגות".
בעשור האחרון יצאו לשוק חמרי הלבנה מתקדמים ועמידים יותר אשר נועדו להחליף את השימוש בסיד. חמרי הלבנה אלו ניתנים לשימוש על גבי גגות מזופתים וגם על גבי גגות שנאטמו עם יריעות ביטומניות.
חמרי ההלבנה הנם למעשה צבעים אקרילים לגגות אשר משווקים תחת שמות מסחריים שונים. יתרונו של חומר ההלבנה האקרילי הנו בכושר עמידות גבוה יותר מפני מי הגשמים ולפיכך באורך חיים גדול יותר.
סיוד גגות היה ועדיין נהוג לבצע על גבי גגות המצופים בזפת, ואולם עקב כושר עמידותו הנמוך של הסיד אשר נשטף בקלות על ידי גשמי החורף, קיים בדרך כלל אילוץ לחדש את הסיוד בתחילתו של כל קיץ.
הגנה על האיטום נחוצה והכרחית כאשר קיימות שכבות זפת על הגג. קרני השמש מחממות את שכבת הזפת וגורמות לו להעשות צמיג (נוזלי). כתוצאה מכך גולש הזפת לכיוון המרזב (עקב השיפועים בגג) ויוצר חסימה חלקית למעבר מים אל תוך המרזב. בגגות מזופתים אשר בהם לא בוצעה הלבנת גג במועד ניתן להבחין בהצטברות שלוליות באזור אשר סמוך למרזבים- עקב סיבה זו.
במהלך הזמן גורמות קרני השמש לייבוש הזפת, להיווצרות פיצוצים , סדקים והתקלפויות מהתשתית. יהיה זה נכון מאוד לאמר שאי ביצוע הלבנה על גבי גגות עם זפת גורם להריסה מוחלטת של שכבת האיטום.
אין חובה להגן באמצעות הלבנה על גגות המצופים ביריעות ביטומניות. היריעות הביטומניות לגגות מסופקות עם שכבה עליונה של גרגרי אגרגט אפורים אשר נועדה להגן עליהן מפני קרינת השמש.
פעולת ההלבנה (או הסיוד) יוצרת בידוד מעולה כנגד חום קרני השמש. הצבע הלבן דוחה (מחזיר) את קרני השמש ומשאיר את הגג קר וצונן. מסיבה זו מומלץ לבצע הלבנה גם על גבי גגות עם יריעות ביטומניות.
[הלבנת גגות] הלבנת הגג גורמת להבדל משמעותי מאוד בטמפרטורה הפנימית של הבית. ללא הלבנה סופג הגג את חום קרני השמש ומקרין אותו הלאה אל התקרה הפנימית של הדירה. הבדלי הטמפרטורה בין גג מולבן לגג חשוף יכולים להגיע לכדי 10 מעלות צלזיוס (!) בתוך הדירה.
מבחן פשוט יכול להמחיש את יעילות ההלבנה:
אם תניח/י את כף ידך על גבי גג ללא הלבנה, בשעות הצהריים החמות- תרגיש/י חום עז. לאחר ביצוע ההלבנה – אם תניח/י את כף ידך על גבי הגג תרגיש/י במשטח קריר וצונן. בדומה למכוניות הצבועות בשחור או בלבן- הבדלי הטמפרטורה יהיו גבוהים מאוד.
גגות המצופים ביריעות ביטומניות יהיו גם הם חמים מאוד למגע לפני ההלבנה, וקרים וצוננים לאחריה. בפנים הבית שינוי הטמפרטורה יהיה בולט אף הוא, אם כי פחות משמעותי מאשר במקרה של גג המצופה בזפת שחור.
כאמור לעיל, פעולת ההלבנה על גבי היריעות הביטומניות נועדה לצורך בידוד בלבד ולא לצרכי הגנה. יחד עם זאת הלבנת יריעות באמצעות חמרי הלבנה משפרת את עמידותן ויכולה להאריך את חייהן.
אין לבצע הלבנה של יריעות ביטומניות באמצעות סיוד משום שהסיד גורם להתייבשות היריעה ולהפחתת כושר גמישותה.
קיימים בשוק גם צבעי הגנה כסופים (בצבע כסף) אשר מיועדים למריחה על גבי היריעות הביטומניות. צבעים אלו מגינים על היריעות מפני קרני השמש (מחזירים את קרני השמש) אך כושר בידודם איננו משמעותי כלל.
בשנים האחרונות נפוץ ה"מנהג" של הלבנת גגות באמצעות מריחת שכבה אחת של חומר איטום אקרילי (כגון פוליגג , אקרילפז ועוד). הלבנה מסוג זה אינה הלבנה טובה וגם איננה איטום טוב. לעיתים מנסים אנשים לבצע "שתי פעולות במכה אחת" : איטום והלבנה, באמצעות מריחת שכבה כזו או אחרת של "חומר איטום לבן". פעולה זו איננה מומלצת כלל משום שחומרי איטום אקרילים אינם מיועדים כאמצעי להלבנה בלבד, ובכל מקרה אינם מיועדים לביצוע בשכבה אחת בלבד (יש לבצע שכבת יסוד בשלב הראשון). ברוב המקרים, שכבות הלבנה כגון אלו יתקלפו מהגג עם הזמן, וכמעט תמיד יהיה צורך בקילופם מספר שנים אחר כך לצורך ביצוע איטום על גבי תשתית אחרת – יציבה יותר.
חמרי איטום אקרילים נועדו לאיטום ויש ליישמם בהתאם לסוג התשתית שקיימת בגג, עם שכבת יסוד ושתי שכבות נוספות – על פי הוראות היישום המדוייקות של היצרנים השונים.
לסיכום הנושא – חובה לבצע הלבנה על גבי גגות עם זפת. מומלץ מאוד (אך לא חובה) לבצע הלבנה גם על גבי גגות עם יריעות ביטומניות. על גבי יריעות ביטומניות יש לבצע הלבנה אך ורק באמצעות חמרי הלבנה אקרילים ולא באמצעות סיד.
לבצוע הלבנה באמצעות חומרי איטום אקרילים משחתיים (פוליגג, אקרילפז וכולי) יש השלכה ישירה על מערכות איטום עתידיות שיהיה צריך לבצע בעתיד הרחוק יותר, לכן יש לקחת זאת בחשבון לפני שמחליטים על הביצוע.
הכנת השטח:
שלבי הכנת השטח זהים הן להלבנה בחמרים אקרילים והן לסיוד גגות.
1. נקיון יסודי של השטח מאבק ולכלוך באמצעות מטאטא.
2. נקיון מקומות בעלי הצטברות אבק דק באמצעות מטאטא ידני או מברשת. (המקומות בהם מצטברים ערמות של אבק דקיק הנם בדרך כלל מתחת לדודי-שמש, סמוך למרזבים, ובכל מקום בו קיימות שלוליות).
3. רצוי לבצע שטיפה יסודית באמצעות צינור השקייה ,לגרוף את שאריות המים ולהמתין לייבוש הגג.
סיוד גג:
1. את התערובת לסיוד יש להכין במינון הבא:
סיד סינטטי (אבקה) – 15 קילוגרם
40 ליטר מים
דבק לטקס (או אקרילי) – 2.5 ליטר
יש לערבב את התערובת הנ"ל היטב ורצוי להשאירה עומדת למשך מספר דקות. לפני תחילת הסיוד יש לערבב את התערובת בשנית.
2. יש לפזר את החומר על הגג ולהבריש אותו על כל השטח באמצעות מטאטא כביש. אין להסתפק בפיזור אקראי של החומר אלא יש לשפשף אותו בחזקה אל התשתית.
הערות: ניתן להוסיף ואף להכפיל את כמות הדבק שבתערובת. ככל שתגדל כמות הדבק יהיה החומר עמיד יותר כנגד הגשמים ויחזיק מעמד על הגג למשך זמן רב יותר. סיוד טוב צריך להחזיק מעמד למשך כל חדשי הקיץ והחורף שאחריו- ברוב שטחי הגג. סיוד גרוע ישטף מהגג עם הגשם הראשון, ועקב כך תעמוד שכבת הזפת חשופה ותינזק בימי השמש (גם בשמש חורפית).
חובה עלינו לציין כי המפרט המתואר לעיל איננו מתקרב כלל למפרט המקובל בשוק הזיפותים בארץ. בדרך כלל מישמים הזפתים שכבה הרבה יותר דלילה ועם הרבה פחות דבק מזו המתוארת לעיל, כמו גם הרבה הרבה פחות נקיונות של השטח. ניתן ליישם את המפרט הנ"ל באופן עצמי או לחילופין לתאם ביצוע כזה (בתוספת במחיר) עם אנשי המקצוע.
סיוד גג שמתבצע כמתואר לעיל יכול להחזיק מעמד אפילו 2-3 שנים.
הלבנת גג:
1. לשכבת יסוד ראשונה יש לדלל את חומר ההלבנה במים בשעור 30 עד 40 אחוז ולערבב היטב.
2. פזור השכבה על גבי כל שטח הגג באמצעות רולר או מברשת / מטאטא עם שער עדין. אין להשאיר שלוליות ויש לפזר ולצבוע את כל שטח הגג (כולל את הדפנות).
3. לאחר ייבוש שכבת היסוד –מריחת שכבה ראשונה בדילול של 25 אחוז.
4. לאחר ייבוש השכבה הקודמת – בצוע שכבה נוספת בדלול כנ"ל.
הערות: חמרי הלבנה לגגות יש ליישם על פי הוראות הבצוע של היצרנים השונים. מרבית היצרנים מייעצים על בצוע של שתי שכבות הלבנה בלבד ואולם מנסיוננו שתי שכבות אינן מספיקות בכדי להשיג הלבנה מקסימלית ואחידה על כל שטח הגג. לפיכך עדיף לבצע שכבת יסוד מדוללת ולאחריה שתי שכבות נוספות.
המפרט המתואר לעיל נכון לבצוע על גבי גגות שעליהם בוצע איטום עם זפת או עם יריעות ביטומניות. על גבי גגות עם יריעות ביטומניות כמות החומר המלבין הנחוצה תהיה גבוהה יותר מזו שתידרש על גבי זפת.
סיכום:
סיוד או הלבנת גג הנן פעולות חשובות לאין ערוך מבחינת ההגנה על מערכות האיטום ומבחינת בידוד המבנה. ביישום נכון הלבנה ואפילו סיוד גג יכולים להחזיק שנים ארוכות ללא כל בעיה.
מומלץ לבצע בדיקה תקופתית של מצב ההלבנה בגג עם תחילת האביב.
גבי פייר
איטומן – מומחי איטום ושיקום מבנים
מדריכים נוספים
-
הצוות של הראשון באיטום מסביר איך לאטום גג רעפים?
-
זיפות גגות
כולנו מכירים את שיטת האיטום הישנה והטובה בעזרת חימום ומריחת זפת. האם היא באמת מספקת ואמינה? מהו אופן היישום הנכון? מהו סוג הזפת התקני? וכיצד למנוע מפח נפש?
-
בעיות איטום במבנים טרומים, תפרי התפשטות
מהן בעיות האיטום המיוחדות למבנים טרומים? מהי ההשפעה על המבנה? כיצד להתגונן בפני תיקון חלקי ולקוי? מהו אופן הביצוע המומלץ?
-
איתור נזילות בגגות מרוצפים ומרפסות
איתור נזילות ממקור המצוי מתחת לריצוף קיים יכול להיות עניין מתסכל ביותר. מהם, בכל זאת, "כללי הזהב" למציאת המקור הנכון? היכן הן נקודות התורפה העיקריות? האם שימוש במצלמה תרמית יכול לעזור?