Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

מעצב פנים: קווים למחשבה

מבוא

במאמר זה ננסה לגעת באותם אזורים בהם תפקידו של מעצב הפנים הופך לקריטי בקביעת ההחלטות ובקביעת קווי האופי של המבנה.
המאמר יציג בנוסף את הדילמה העומדת בין שיפוץ מבנה קיים לבין קניית מבנה חדש מבחינת והשלכותיה על העיצוב המתקבל.

שלבי התכנון

תפקידו של מעצב פנים, משתנה מפרויקט לפרויקט. באם מדובר בעיצוב מסעדה, משרד, חנות, בית או דירה, בכל אלו עליו לשמור על תמהיל מנחה של שלושה מרכיבים התלויים זה בזה: צרכים, תקציב וחלל.

[עיצוב פנים] צרכים – תנאי ראשוני להצלחת פרויקט עיצובי הוא הבנת הצרכים של העומד מולו, ולעיתים אלו באים בסתירה ל"רצונות העיצוביים" של הלקוח.
הרכב הצרכים ומשקלם היחסי של העומדים מול מעצב הפנים יכתיבו בהמשך את ניצול החלל וחלוקת התקציב.

חלל ופונקציונאליות- מילת המפתח במרכיב זה היא הרמוניה. הרמוניה הכוללת בתוכה את כל הגורמים הפונקציונאליים ביחידת שטח או נפח נתונה תוך הבנה של אילוצים, סטנדרטים וטעם אישי. לעזרתו של המעצב עומדים כלים עיצוביים רבים, שיכולים לדמות את כל האפשרויות של ניצול החלל על מנת להגיע לניצול המרבי של הצרכים הפונקציונאליים והאסתטיים. בגישה זו יוצגו ללקוח מגוון האפשרויות של עיצוב פונקציונאלי ומעל מעטפת עיצוב אסתטית.

לדוגמא: שימוש במסך שטוח תלוי על הקיר ומערכת קולנוע ביתי יהוו בסיס לתכנון כולל של האזור שיבוא לידי ביטוי במיקום נקודות חשמל, קביעת גובה רמקולים, מיקום רמקולים אחוריים תלויים, בהתאם לגובה מערכות הישיבה , תכנון תעלות קיר עבור חיווט, תאורה מבוקרת וכולי.
שימוש באותם כלי הדמיה שהזכרנו קודם יאפשרו ללקוחות לבחור באופציות השונות המשלבות את טעמם האישי מבלי להתפשר על הפונקציונאליות.

תקציב – זהו הגורם הקשיח ביותר בפרויקט, ומסגרתו מחייבת. מעצב הפנים ידע איך לחלק את התקציב על פי צרכי הלקוח ולהציג את אופן חלוקת התקציב של כל גורם וכל תת סעיף באותו גורם.
בתוך מסגרת התקציב עומדת לרשותו של המעצב גמישות רבה שאמורה לבוא לתועלתו של הלקוח. גמישות זו נובעת מרמות גימורים שונים, איכויות ברמות שונות, מותגים וכולי. מעצב הפנים ינחה וימליץ כיצד יש לחלק את התקציב בצורה הראויה ביותר כשלפניו מונחים כל נתוני הצרכים הפונקציונאליים וההעדפות האסתטיות.

ניהול/ ליווי הפרויקט– ניהול הפרויקט הוא מרכיב שמשתנה בין מעצב למעצב, אך מנסיוני, רוב הפרויקטים מלווים, אך אינם מנוהלים ע"י מעצב הפנים. ליווי זה הוא הבקרה על אופן יישום תוכניות עיצוב הפנים.
ניהול הפרויקט במקרים אלו נעשה לרוב ע"י הקבלן המבצע וככל שקבלני הביצוע מתרבים או רמת היישום מורכבת יותר כך ישנו צורך רב יותר במנהל פרויקט. תאומים שונים של מבצעים שונים עשויים להתגלות כבעייתיים ולגבות מחיר כבד במקרה של חוסר הבנה.

מנהל פרויקט יעבוד ע"פ המלצות המעצב, יקפיד על רמות הגימור המומלצות, ינהל ויתאם את בעלי המקצועות והקבלנים השונים, יספק מענה מיידי לבעיות בשטח. בנוסף הוא מפנה את הלקוח לעיסוקיו. העלות השולית קטנה מהיתרון היחסי של הביצוע הממוקד.
חלק מהמעצבים משמשים כמנהלי פרויקטים, וכדאי לשקול זאת בחיוב, היות ומעצב הפנים שלכם מחויב לפרויקט באופן מוחלט.

עיצוב פנים במבנה חדש ומשופץ

כמה פעמים עלתה השאלה "האם לשפץ ?..או "אולי לקנות דירה חדשה ?…" התשובה לשאלה זו מורכבת ומשתנה ממקרה למקרה.
הבה ננסה לאמוד יתרונות מול חסרונות:

מעבר לדירה חדשה:

יתרונות:

  • בד"כ שכונה חדשה יותר.
  • אם קונים מקבלן מוכר ואיכותי- אז המצב הפיזי של המבנה מבחינה קונסטרוקטיבית, בידוד ואיטום טוב יותר מאשר במבנים ישנים.
  • תחושה של חדש ונקי.
  • מעלית וחניה בעיר, הם כמעט בלתי נמנעים והם בונוס.

חסרונות:

  • דירה בעלת אופי של "סטנדרט"- חלוקת החללים לא תמיד מתאימה לצרכי הלקוח הספציפיים וכמובן שהחומרים והגוונים הנם ללא טעם אישי.
  • בבניה החדשה החדרים, לרוב, קטנים יותר.
  • מחיר יקר.
  • לא תמיד יודעים מי יהיו השכנים ומה יהיה אופייה של השכונה.

[עיצוב פנים] שיפוץ הדירה הקיימת:

יתרונות:

  • שכונה ישנה אומנם, אבל בעלת אופי מוכר ומעוצב, מכירים את השכנים והפונקציות השונות.
  • תכנון ועיצוב של החללים לפי דרישת הלקוח ובהתאם לצרכיו הקבועים והמשתנים- השתתפותו המלאה בכל שלבי התכנון הכוללים: ריצוף, רהיטים, חשמל, תאורה, אינסטלציה מיזוג אוויר ועוד – עד כדי התאמתם לדרישותיו הספציפיות.
  • חללים הרבה יותר גדולים בד"כ. בדירות הישנות אנו נהנים אף מתקרות גבוהות במיוחד היוצרות תחושה של מרחב ונותנות הרבה יותר אופציות למשחקי גבהים בחלל.
  • לרוב, השיפוץ זול יותר בצורה משמעותית ממכירה וקנייה של דירה חדשה בעלת שטח דומה באותו אזור.

חסרונות:

  • למבנה, לרוב, יש "נזקי זמן" ברורים.
  • המבנה, לרוב, יהיה חלש יותר מבחינה קונסטרוקטיבית.
  • בידוד תרמי ואקוסטי נמוך יותר.
  • לעיתים ללא מעלית וחניה.

עתה, מששפכנו קצת אור על הדברים בואו נסכם:

במידה והשכונה הקיימת מספקת את דרישות הדיירים, אין צורך למהר ולעבור.
בד"כ היתרון הגדול בשדרוג מקום קיים יהיה בעלות הכספית הכוללת (בנוסף לכל היתרונות שהוזכרו קודם).
בעזרתו של מעצב טוב, יתקבלו תוצאות טובות שישפרו בצורה משמעותית את תחושת דיירי הבית.
גם אין צורך למהר, לשבור קירות ולתכנן מחדש, לעיתים ניתן לשנות צבעים, תאורה, נישות וריצוף כדי לתת שינוי משמעותי ונגיעה אישית.
כמובן, כדאי תמיד לתת את הדעת לבעיות טכניות שיכולות להיווצר בעתיד ולבצע קורלציה של עלות מול תועלת.

לדוגמא: בדירה ישנה אשר לא מתכוונים לבצע בה שיפוץ מקיף, במידה ורוצים לרצף מחדש – יש להסביר ללקוח על בעיות שיכולות להיווצר בצנרת ישנה שיכולות לגרום בעתיד לפירוק הריצוף.
לכן יומלץ ללכת על אלטרנטיבה זולה ופשוטה יותר ליישום כגון פרקט, עד שיבוצע שיפוץ מקיף יותר, או להשקיע מעט יותר ולהחליף את צנרת האינסטלציה הישנה.

עיצוב תאורה

עיצוב תאורה הולך ומתפתח כמקצוע בפני עצמו, אך ישנם מעצבי פנים שנושא זה הנו חלק מהשירות אותו הם נותנים.
בתהליך עיצוב תאורה, ישנם מס מימדי הסתכלות ונקודות שיש לקחת בחשבון. ישנה התאורה הטבעית, אשר אנו מקבלים מהשמש, עבודה עם תאורה זו היא בעצם עם האור עצמו, כיוונו בשעות השונות של היום, כיצד הוא נשבר ונכנס לחלל המעוצב.

ישנן מס טכניקות לניצול האור הטבעי:

תעלות אור – עשויות מאלומיניום שמנצל את האור בצורה הטובה ביותר, ע"י העברתו לכיפה האקרילית שבתחתיתה כיפה עמומה שמפזרת את האור בחלל.

מדפי אור – מדפי האור נמצאים מחוץ לבניין וחודרים אליו, וקרני השמש פוגעות במדף ומחזירות אותו לתקרת החדר – רמת הסנוור קטנה ועוצמת ההארה גדולה.

Sky-light- קירוי שקוף שבא להכניס את השמש לתוך המבנה בצורה כמעט ישירה, תאורה מצוינת אך בעייתית מאחר ומחממת את החלל בימים חמים.

וישנה התאורה המלאכותית, כאשר עד לתקופה המודרנית, ההתייחסות הייתה לגוף התאורה עצמו, כלומר אהילים מחומרים, צבעים וצורות שונות, הסיבה העיקרית להתייחסות זו הייתה בשל מגבלות טכניות ופונקציונאליות.

עיצוב תאורה, בעצם, בא לתת מראה שלם ונכון לחלל המעוצב, כלומר, אין די בתכנון החלל, בחירת הרהיטים והגוונים – כחלק בלתי נפרד ממנו בא עיצוב התאורה להשלימו ולפארו.

בעיצוב תאורה נכון, ניתן לקבל תוצאה מושלמת אשר תיצור את האווירה המבוקשת של אותו חלל.

צרכים פרקטיים:

ישנם מקומות בבית ובעסק, שפתרונות התאורה חייבים להיות פונקציונאליים, כגון: מטבח, דלפק אכילה, ראשו של המסתפר אצל הספר ההארה חייבת להיות נכונה ומספקת.

עיצוב תאורהלדוגמא, באזור המטבח, עיצוב תאורה נכון, הוא להאיר בצורה טובה את משטח העבודה לכל אורכו, בעצם, כדי שגוף האדם שעובד עליו לא ייצור צל על איזור עבודתו.

צרכים דקורטיביים:

פעמים רבות, התאורה הדקורטיבית עונה גם על הצרכים הפראקטיים, אבל לצורך התכנון עלינו להפרידם כפונקציות שונות.

עיצוב תאורהתאורת חוץ – על המעצב לתת פתרונות הארה נכונים במקומות שונים, כגון: מדרגות ושבילים, פטיו, עצים ושיחים, מדשאות, ברכות מים, איזור חניה, מחסן.

תאורה בטיחותית – באה להדגיש את שבילי ואזורי המעבר ולמנוע תאונות/מעידות.

יש לזכור דבר אחד עקרוני – לא האור מגדיר לנו את האובייקט והאווירה אלא דווקא הצל.

עיצוב ותכנון משרדים

לתכנונו הנכון של המשרד ישנה חשיבות רבה ביותר בכדי שנוכל לקבל את יחס העלות-תועלת הטוב ביותר.

[עיצוב פנים] מרבית הפעמים, מגיעים אל מעצב הפנים כדי שיתכנן עסק קיים שמצריך רענון מבחינה עיצובית משום שהתחושה הכללית של עובדי ומנהלי המשרד היא לא טובה מאחר וצפוף, רועש, קיים מחסור בפתרונות אחסון וכו..

תפקידו של מעצב הפנים, לבדוק קודם כל אם החלל הקיים מספיק מבחינת גודלו לצרכי המשרד, וזאת לאחר שהוא לומד את אופיו של המשרד, ואופן עבודת יושביו.

ישנן מס רב של שאלות הנשאלות כדי להבין את צרכי המשרד:

  • האם המשרד מקבל קהל או לא ? – אם כן, האם יש צורך בפינת המתנה ?
  • מה מספר העובדים ותפקידם?
  • מה היחס בין קבוצת עובדים אחת למשניה ? האם ישנם תפקידים שצריכים להיות צמודים ?
  • מידור – מה רמת המידור (הפרדה) הכללית של המשרד ? ו/או האם יש צורך במידור גבוהה יותר בחלקים מסוימים במיוחד ?
  • האם יש צורך בחדר ישיבות אחד או יותר ? מה גודלם ? וייעודם ?
  • האם קיים ארכיון ?
  • האם ישנם מקומות רועשים במיוחד ? ציוד מכאני מסוים ? עמדת שירות לקוחות ?
  • האם יש חדר אוכל/ מטבח ?
  • קיים צורך בפינת קפה אישית/ כללית ?
  • האם ישנם שירותים במקום או סמוכים ?
  • האם יש צורך בחדר תקשורת ומחשוב ?

לאחר שצרכיו המיוחדים של המשרד נלמדים , ניתן לאמוד, פחות או יותר, את השטח מבוקש.
במידה והשטח הוא נתון קיים, ויש מחסור מסוים בשטחים, צריך לבצע החלטות עקרוניות לגבי שכירת משרד אחר המתאים בשטחו לצרכים, או צמצום פעולות מסוימות מהמשרד או העברתן למקום אחר – לדוגמא: שימוש בשירותי ארכיון חיצוניים.

רק כעת, ניתן להתפנות לתכנון מראה המשרד תוך שימת דגש על אופיו וקהל היעד המשתמש והמבקר. מבחינה זו, ומבחינות אחרות – לכל תפקיד במשרד צרכים מיוחדים ושונים ממשנהו מבחינת אחסון והנדסת אנוש.

יש לשים לב במיוחד, לתכנון מע מיזוג האוויר והאוויר הצח, חשמל ותקשורת, תאורת עבודה נכונה, משרד "חכם" על פי הצורך, נק אינסטלציה וכמובן בטיחות אש והסביבה.

ככל שתיעשה חשיבה מראש, ובשיתוף בעלי מקצוע רלוונטיים, כך תתקבל תמורה הולמת להשקעה הראשונית והנמשכת.

טדי עמר
מעצב פנים
Teddy amar -תכנון ועיצוב פנים

מדריכים נוספים

  • גופי התאורה לסוגיהם

    גופי התאורה לסוגיהם

    איך מתאימים את הנורה הנכונה לתאורה המתבקשת? מהם סוגי הנאון השונים? איך מאירים חללי תצוגה גדולים? איזו נורה תיצור מיקוד? מהי תאורת Led?

  • הקשר שבין חיפוי קירות ובחירת תאורה

    הקשר שבין חיפוי קירות ובחירת תאורה

    חיפויים מהווים אופציה עיצובית ופרקטית לשם שמירה על הקירות ועיצוב הבית. ניתן למצוא מגוון רחב של סוגי חיפויים ביניהם שיש, אבנים טבעיות, טפטים, חיפוי זכוכית ועוד. ישנם שיקולים רבים לכאן או לכאן בבחירת סוג החיפוי כאשר אחד מהם, הוא השילוב עם אמצעיי התאורה שאתם מעוניינים להשתמש בהם. במה מתבטא הקשר בין השניים? להלן התשובה.

  • טיפים שימושיים לבחירת כלים סניטריים לחדר האמבטיה

    טיפים שימושיים לבחירת כלים סניטריים לחדר האמבטיה

    חדר האמבטיה, מלבד יופיו, חייב להיות פונקציונלי על מנת שישרת את תפקידו נאמנה. לכן, כל אלמנט שנבחר בו צריך להיות גם דקורטיבי וגם יעיל בו זמנית. אז מה עושים עם ההיצע האינסופי של הכלים הסניטריי? בכתבה הבאה רוכזו טיפים לבחירה נבונה ונכונה של כלים איכותיים.

  • לקראת לימודי עיצוב: שאלות ותשובות

    לקראת לימודי עיצוב: שאלות ותשובות

    באיזה מוסדות מתקיימים לימודי עיצוב? מהם תכני הלימוד? מהם תנאי הקבלה? מה יכיל תיק העבודות? כיצד להתכונן למבחן הקבלה? מה משקלה של הבחינה הפסיכומטרית?

דילוג לתוכן