Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

שכירות הוגנת בישראל? מחזון למעשה

מבוא

זה לא סוד שקיים בארץ מגזר שלם של שוכרי דירות, אשר לא ממש הולך להיעלם בשנים הקרובות. להיפך: רכישת דירה הופכת לחלום רחוק יותר ויותר עבור לא מעט ישראלים אשר מביטים בעיניים כלות כיצד מחירי הדיור נוסקים למרות מאמצי שר זה או אחר שמבטיח, אבל לא מצליח להורידם.

ובינתיים, מתנהל לו שוק "פרוע" של שוכרים ומשכירים: דירות לא ראויות למגורים, או יקרות מאוד, חוסר וודאות לגבי משך השכירות ותחושה של ניצול אותה חווים השוכרים, מצד אחד, ומצד שני המשכירים אשר רכשו נכס במיטב כספם חוששים משוכרים אשר יבצעו מעשי וונדליזם, לא ישלמו חשבונות או סתם, יסרבו לפנות את המבנה בתום תקופת השכירות. דירה הוגנת

חוק השכירות הישן (1971) נותן מענה חלקי ביותר לתופעה. והמדינה? לא ממש נכנסת לעובי הקורה. מבחינתה- שכוחות השוק יעשו את שלהם. בוואקום הזה שנוצר נכנסה עמותת "קוד השכירות", אשר מטרתה להעצים את הערך המשותף ולהזמין את השוכר והמשכיר לקיים דיאלוג, שבסופו יווצר קוד חברתי-ערכי שיהווה סטנדרט, גבוה מהסף – גבוה מהחוק, זאת לצד סביבה תומכת המאפשרת יציבות ובטחון לשני הצדדים.

השיח הוא שיח ערכי, לא מתלהם המאפשר לצדדים לפתור בעיות תוך שיתוף פעולה, לנהוג בסולידריות, בסובלנות ובהוגנות וכך להימנע ממצבי חוסר ודאות מסכסוכים ולעיתים הגעה לבתי משפט.

את עמותת את "קוד השכירות" יסד גיא כהן טוהר בליווי משפטנים, אנשי נדל"ן ומומחי אתיקה, ויחד עם ד"ר שי נחושתאי, ד"ר ענת קלומל-צוויג ועו"ד מיה סלע ממשרד עורכי הדין סלע-פרידמן.

העמותה פועלת ללא מטרות רווח, בהווה או בעתיד, ללא הטיה כלפי ציבור כזה או אחר, מתחייבת לפעול ביושר ובשקיפות ולדאוג לשוכרים ובעלי דירות כאחת, על מנת להבטיח את הבטחון וההוגנות בהשכרת דירה.

"אדריכלות ובניה בישראל" הנו שותף לדרכה של העמותה ומתחייב לפעול ככל האפשר על מנת לתרום את אחד הנדבכים העיקריים של הקוד- בניה משותפת עם ציבור האדריכלים, המתכננים והמעצבים של פרוגרמה מדוייקת ככל האפשר אשר תגדיר מהי דירה ראויה למגורים, כזו אשר תאפשר מרחב מחיה שמכבד הן את השוכר והן את המשכיר.

בפרק הבא נספר לכם על שאלון שיעזור לנו להגדיר פרוגרמה כזו. בנוסף, נשמח אתם מוזמנים להיכנס ולעקוב אחר דף הפיסבוק של המיזם. אנו מזמינים אתכם להיות שותפים מלאים ולצאת איתנו למסע הזה – לעבר חברה סולידרית וטובה יותר.

יצירת פרוגרמה אדריכלית ל"דירה הוגנת"

קוד השכירותמהי דירה הראויה להשכרה בישראל? מה ההתייחסות שלנו, כמתכננים, לגודלם של החללים, לנגישות, לאיוורור, לתאורה? מה לגבי יעודם של החללים? גודלו ותוכנו של מטבח, גודלם ותוכנם של חדרי השירותים, חדרי השינה וכד.

בקרוב ניצור שאלון המופנה לעוסקים בתחום, ואשר מטרתו לגבש פרוגרמה כזו. על בסיס השאלון הנ"ל, תוכן פרוגרמה מדוייקת. בסיום הכנת הפרוגרמה, כל מתכנן אשר יתחייב לפעול על פיה יוכל לקבל את אות "קוד השכירות" ולפרסם אותו לצורך עיסוקו. כך נוכל לייצר מצב בו יותר ויותר מתכננים פשוט יפנו עורף לדרישות שנוגדות תפיסה חברתית של הוגנות, כגון חלוקת דירות באופן צפוף, או תכנון חללים לא הוגנים.

מתכננים המעוניינים לקחת חלק ביצירת הקוד, מוזמנים לבצע הרשמה מוקדמת בקישור הבא: הרשמה ליצירת פרוגרמה לדירה הוגנת

היעדים אליהם אנו מכוונים

להלן הערכים העיקריים אשר משקפים את דרכה של עמותת "קוד השכירות"

  • ליצור נתיב התנהלות בהיר ושפה משותפת בין שוכר למשכיר המונעים חיכוכים והגעה לבתי משפט
  • לעודד את קהילת השוכרים והמשכירים להתנהגות הוגנת ונאותה
  • לגשר על הפער בין החוק לבין ההתנהגות, מבחינה ערכית ומשפטית כאחת
  • ליצור שקיפות בתהליך ההשכרה אשר יוסיף מימד של בטחון לשני הצדדים
  • להעלות את הערך המשותף של הצדדים בעת שיתוף פעולה בניהם
  • ליצור תחושת בטחון בהשכרה והגברת הסולידריות בין שוכר ומשכיר
  • לאסוף מידע על מצב השכירויות למגורים בישראל ובעולם עבור מחוקקים, חוקרים בתחום והציבור הרחב
  • ליצור יציבות ולהגביר את הוודאות בדיור להשכרה
  • להנגיש דיור להשכרה לאוכלוסיה רחבה ככל שניתן ככלי לצמצום פערים בחברה

הקוד האתי המבטא שכירות הוגנת

הקוד האתי המוצע ע"י הארגון, מבטא ערכים שונים אשר מגדירים את מערך היחסים שבין השוכר והמשכיר:

הגינות

מצב שבו אין קיפוח, המצב הראוי והצודק, שבו כל הצדדים מקבלים מענה לצורכיהם ונזקיהם ימוזערו ככל שניתן.

  • נשמור על הגינות, התנהגות הולמת, נקייה מכל רבב בכל הפעולות בעת תהליך המשא ומתן להשכרת הדירה, בתקופת המגורים בדירה ובתהליך סיום השכירות והשבת הדירה לבעליה. קוד השכירות
  • נפעל בדרך ראויה ומידתית ולא ניתן לכוחות השוק לפגום בכללי ההגינות, האנושיות והקוד האתי.
  • ננהג בסובלנות וללא אפליה על בסיס מין, גיל, דת, אמונה, דעה פוליטית, העדפה מינית, מעמד אישי כלכלי או חברתי או על בסיס אפליה אחרת כלשהי.

יושר ואמינות

יושר יבוא לידי ביטוי בפעולות שאין בהן כוונות זדון לפגיעה או לניצול הצד השני.

  • התנהלותנו בעת עסקת השכרת הדירה תעשה ביושר ובתום לב, תוך עמידה בהתחיבויותנו.
  • נקפיד להימנע ולא להיות מעורבים בניגוד עניינים.
  • בעת השכרת הדירה נבהיר באופן אמין את כוונות הצדדים של כל מרכיבי ההסכם, תוך גילוי כל מידע או שינוי, אשר עלול להשפיע על אחד הצדדים.

גילוי נאות

הצגה של מצב הדירה וסביבתה כפי שהם, הצגת היתרונות לצד החסרונות, מטרות השימוש בדירה ותכניות הצדדים בהווה ובעתיד, באופן מלא וללא הסתרה, תוך גילוי נאות של כל מידע רלוונטי אשר יכול להשפיע על הצדדים, או על החלטתם אם להשכיר או לשכור את הדירה, ושל כל מידע המצוי בידי האחד, אשר גילויו לצד האחר יגביר את הביטחון והאמון ההדדי.

  • נבקש מידע הרלוונטי לעניין השכרת הדירה באופן מידתי, שאינו פוגעני, משפיל או מפלה, תוך שמירה על הזכות לפרטיות.

כבוד הדדי

התנהלותנו בעת עסקת השכרת הדירה תיעשה תוך שמירה על כבוד האדם, גופו וקניינו.

  • ננהג בכבוד, בסובלנות ובאדיבות איש כלפי רעהו, תוך ראית האדם באשר הוא אדם.
  • נהיה רגישים לצורכי הזולת, למנהגיו, לדרכו ולהשקפת עולמו, תוך הקפדה על נורמות של יחס מכובד וראוי.
  • נתחשב איש ברעהו, תוך גילוי אמפתיה כלפי כל צורך של הזולת ותוך שיתוף פעולה, פתיחות והבנה הדדית.

תמורה הוגנת

הרווח מהשכרת הדירה הוא לגיטימי, ובלבד שאינו מהווה שיקול צר ויחיד של המשכיר.

  • היחס בין התשומות (השקעות בדירה, עלות/שווי הנכס) לבין התפוקות (שכר הדירה, תועלות השוכר מהנכס) יישמר מאוזן ויהווה קנה מידה לגובה התמורה ההוגן.
  • ננהג באופן בו נשמרים סך התועלות ההדדיות, יחד עם כללי ההגינות.
  • לא ננצל חולשתו או מעמדו של הזולת על מנת לפגוע בו בשם התחרות.
  • השוכר ישתמש בדירה בדרך זהירה, שאינה מניבה רווח על חשבון המשכיר או שעולה לכדי שימוש מופרז בנכס, באופן שיפגע בערכו של הנכס או בניגוד שרוח השכירות ההוגנת ולקוד.

סולידריות

רגש אחווה, שבו שיתוף פעולה הדדים מוביל לרווחה משותפת וטובתו האישית והמלאה של היחיד יכולה להתקיים רק בהתחשב בטובת הכלל.

  • בהיותנו תלויים זה בזה, כאשר אין ביכולת היחיד להשיג את מלא רצונותיו לבד, נפעל יחדיו ללא ניצול, בשיתוף פעולה, באווירה של אמון, התחשבות ועזרה הדדית, כדי להשיג את האינטרסים המשותפים שלנו.

נשמח לקבל מכם פידבק למיזם, ונשמח לראותכם כשותפים בבניית הדרך.

בהצלחה לכולנו!

ארז מירב
עורך ומנהל

אדריכלות ובניה בישראל

מדריכים נוספים

  • מחלקות אשפוז, בתי חולים: הנחיות תכנון/ פרוגרמה

    מחלקות אשפוז, בתי חולים: הנחיות תכנון/ פרוגרמה

    כיצד בונים פרוגרמה למחלקת אשפוז טיפוסית בת 36 מיטות? מה כוללת מחלקת אשפוז, ומה הם השטחים הנדרשים לכל חלק ממנה? מהן המחלקות הדורשות בניית פרוגרמה מיוחדת? מה היא תכלול? ומה לגבי הריהוט, האביזרים, רוחב הדלתות וכיווני פתיחתן?

  • נפילות ילדים מגובה: נייר עמדה

    נפילות ילדים מגובה: נייר עמדה

    מהם הנתונים הסטטיסטים לגבי היפגעות ילדים מנפילות? מהן התקנות הקיימות לגבי סכנה מנפילה מחלונות, גגות, מרפסות ומדרגות? מהי חולשת התקנות? מהן ההמלצות של עמותת "בטרם" לקידום חקיקה ותקינה בנושא?

  • רוחב מסדרון: נטו או ברוטו?

    רוחב מסדרון: נטו או ברוטו?

    רוחב מסדרון חוק התכנון והבניה , כיצד ידע אדריכל את מידת הנטו המינימלית לרוחב המסדרון? למידע נוסף על רוחב מסדרון וחוק התכנון והבניה כנסו לכתבה באתר

  • תכנון אקלימי ואנרגיה

    תכנון אקלימי ואנרגיה

    כיצד ניתן, כבר בעת תכנון המבנה, לדאוג לחסכון עתידי בהוצאות האנרגיה? כיצד לבצע העמדה נכונה למבנה? כיצד לתכנן הצללות נכונות לפתחים, כך שיתאימו הן לקיץ והן לחורף? וכיצד יתבצע איוורור טבעי של החללים?

דילוג לתוכן