Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

צילום גשרים ומבני ציבור: לתפוס את האייקונים העירוניים

גשרים ומבני ציבור הם מרכיבים מרכזיים בדימוי העירוני ובמראה פניה של הסביבה. משום שמדובר בעצמים גדולים מאוד, נדרש ניסיון מקצועי ויידע ייחודי כיצד לתפוס אותם בשילוב הנכון של אור, קומפוזיציה, זווית ואווירה. כמה עצות מקצועיות של אמני הצילום להשגת נרטיבים ויזואליים מדהימים

צילום קו הרקיע של העיר, ובהם מבנים וגשרים, משלבת יכולת אמנותית טכנית ויצירתיות שבסופה הנצחת תמונות בלתי נשכחות המשלבות עוצמה וטבע, לצד לכידת נשמתה של העיר. גשרים היו מאז ומתמיד אובייקטים מפעימים לצילום, כשהם משלבים צילום נוף וארכיטקטורה עוצמתית ייחודית. פלאי הטכנולוגיה האלה – בין אם גשרים תלויים ובין אם גשרים עתיקים, כל אחד וה"אישיות" והסיפור הייחודי לו – מצאו ביטויים שונים של תכנון ועיצוב לאורך ההיסטוריה. העובדה שהם מגשרים על נהרות, דרכים, כבישים והרים הפכה אותם לדיוקנאות יוצאי דופן ומעוררי השראה ואימה גם יחד, בעלי קסם אסתטי יוצא דופן על רקע הנוף האורבני והטבע. ועדיין, כדי לצלם גשרים בצורה מקצועית ואיכותית, על הצלם להביא איתו לתמונה גם יכולת טכנית וגם יצירתיות.

צילום גשר צבעוני בבאר-שבע עבור פישר אלחנני אדריכלים

צילום גשר צבעוני בבאר-שבע עבור פישר אלחנני אדריכלים

גשר שער הברזל בסן פרנציסקו, פונט דו גארד בפריס עם קשתות האבן ההיסטוריות, גשר ברוקלין בניו יורק, גשר הדרכים מיו בצרפת (הגבוה בעולם, גבוה ממגדל אייפל), הגשר האטלנטי בנורבגיה, גשר הנמל בסידני אוסטרליה, גשר הנבאחו באריזונה, גשר קארל בפראג צ'כיה, פונטה וקיו בפירנצה איטליה, הגשרים של מחוז מדיסון – אלה ורבים אחרים הפכו לאייקונים תרבותיים והיסטוריים, והצילומים שלהם מככבים בסרטים, כרזות, ספרים וסיפורים. בהתאם – הם גם אובייקטים קבועים לצלמים מתלמדים ומקצועיים המנציחים אותם בכל עונות השנה ובכל שעות היממה.

עבור צלמי אדריכלות גשרים ומבני ציבור הם בין הנושאים המרתקים ביותר, משום שהם אינם רק הישגים הנדסיים אלא גם השתקפויות של זהות תרבותית, חזון אמנותי ומטרות חברתיות, לאומיות וקהילתיות. עבור צלמי אדריכלות, במיוחד אלה המתמחים בצילומי חוץ, אלמנטים ארכיטקטוניים אלה אלו מציעים הזדמנויות ליצירת נרטיבים ויזואליים מדהימים. כדי לבטא בצורה המיטבית את האובייקט האדריכלי המצולם, על צלם האדריכלות להבין לא רק בהיבטים הטכניים של הצילום אלא גם בעיצוב, ולדעת לספר את סיפורם של המבנים תוך משחק אמנותי של אור וצל, מיקום במרחב, ועוד.

הגשרים מהווים, מבחינה זאת, אובייקטים ייחודיים על המבנה שלהם, הכבלים והעמודים המחזיקים אותם, ההשתקפויות במים שתחתיהם, ודרך זאת – הגדרה של תפקידם הסביבתי. לצורך הוצאת הצילום המושלם על הצלם לדעת לשחק עם האור הטבעי בשעות היום ובעונות השנה השונות, כדי ליצור אווירה מתאימה, קומפוזיציה מושלמת והדגשת קווי המתאר העוצמתיים של הגשר.

צילום אדריכלי של גשר יצחק נבון ברחוב יהודית, ת"א. אדריכלים: חן אדריכלים

צילום אדריכלי של גשר יצחק נבון ברחוב יהודית, ת"א. אדריכלים: חן אדריכלים

טיפים של אנשי מקצוע לצילום גשרים

כמה טיפים של צלמי מבנים מקצועיים יכולים לעזור להבין כיצד לגשת לצילום גשרים ומבני ציבור, כיצד להפיק את הצילומים הטובים ביותר וכיצד להשפיע על הרגשות והתובנות של מי שמתבונן בצילום.

הכניסו לפריים כמה שיותר מהגשר: כדי לתת הקשר לסצנה המצולמת כדאי לכלול את הגשר בשלמותו, לעבוד עם עדשה רחבה, או ליצור תמונה פנורמית כדי ללכוד את כל מה שיש לגשר להציע. בהתחשב בכך שתפקידו העיקרי של גשר הוא לחבר בין שתי נקודות כדאי להציג גם את הנקודות הללו, במיוחד אם הן עוצרות נשימה בפני עצמן ובעלות חשיבות (למשל, טירות, ארמונות, עיירות עתיקות, וכו').

פרטים של הגשר: בהיפוך מהפריים המלא, חשוב לתפוס גם פרטים של הגשר – פרזולים של מעקות, מנעולים, פסלים, כבלים, עמודים, מרקמי חומר מיוחדים (למשל, אם הוא עשוי עץ), צורות מיוחדות, ועוד.

קומפוזיציה מעניינת: חיתוך הפריים מאפשר יצירת קומפוזיציות מיוחדות, אפילו מופשטות – צילום מתוך הגשר בין הכבלים, צילום דרך הכבלים של מבנים סמוכים, צילומים כלפי מעלה מהגשר אל הרקיע או כלפי מטה אל הנהר, וכו'. שימוש בעדשות כמו עין הדג או רחבות במיוחד יכולות להוסיף לצילום אימפקט בדיוני.

מסגור הגשר עם אלמנטים ארכיטקטוניים או של הטבע: כדי לכוון את תשומת ליבו של הצופה לגשר ולהבליט אותו, או להדגיש את תפקידו של הגשר במרחב, כדאי למסגר אותו לעיתים במבנים מיוחדים שבחזית, או הרים/יערות. הבלטת הגשר ביניהם מזווית נמוכה יכולה לגרום לו להתנשא, ואולי אפילו לשקף דרך הגשר מבנים מיוחדים ברקע. הגשר כממסגר את הנוף סביבו: בחינת זוויות צילום שונות סביב הגשר ומתוכו יכולה להיות גם לצורך מסגור הנוף שסביב – בין אם נוף עירוני או טבע.

צילום אדריכלות של גשר אינשטיין בתל-אביב, עבור מסר אדריכלים

צילום אדריכלות של גשר אינשטיין בתל-אביב, עבור מסר אדריכלים

ניצול הקווים המקבילים של הגשר לצורך מיקוד המבט: גשרים מאופיינים בקווים מקבילים תוחמים – גדרות, עמודי תמיכה, כבלי תמיכה, קורות, עמודי תאורה והגשר עצמו – כל אלה מתכנסים לאופק תוך יצירת תחושה עוצמתית ומיקוד המבט של הצופה בנקודת ההתכנסות (למשל, לצורך צילום בני אדם או אלמנט טבע/ארכיטקטוני מעבר לגשר).

צילום נוף מהגשר: גובהם של הגשרים, והיותם בנויים מעל מקורות מים או עמקים, הופכים אותם לנקודת תצפית מעולה וייחודית על הנוף סביב. הנצחתו של הנוף הזה דרך סורגי הגשר או כבלי התמיכה שלו מספקים נקודת מבט לא שגרתית על הסביבה האורבנית או הטבע.

פרספקטיבה ייחודית: קורות הברזל, העץ והבטון של הגשרים, לצד כבלי המתכת העצומים שמחזיקים אותם, מאפשרים נקודות מבט בעלות פרספקטיבה מרתקת אל השמיים או הנהר.

מה שמתחת לגשר: הבטן של הגשרים, רגליו ועמודי התמיכה הקבועים בנוף מציעים אפשרויות מרתקות לצילום, תוך יצירת קווים גיאומטריים ומסגרות מסוגים שונים.

חשיפה ארוכה: חשיפת הגשר בלילה תחת שמיים מכוכבים, או אורות העיר במרחק, או לצורך לכידת ההשתקפויות במים, דורשים חשיפה ארוכה. צילומים שנעשו באמצעות חשיפה שכזו מבטיחים איכות חזותית מעולה ואפשרות ללכידת תנועה של ספינות בנהר, או מכוניות חולפות על הגשר.

צילום הגשר בלילה: תאורת הגשר, התואמת את המבנה שלו, מאפשרת בצילום לילי הנצחתו כמבנה ייחודי הבנוי מאורות בחלל כהה, או על רקע אורות העיר.

השתקפויות: להשתקפויות בצילום יש חשיבות עצומה מבחינת יצירת אווירה והמחשה סביבתית, והדבר נכון במיוחד כשמצלמים מגשר. בין אם זו השתקפות של עננים, אנשים, מבנים, הגשר עצמו, הרים או יערות – ההשתקפות במים יוצרת הנצחה מיוחדת במינה.

הגשר כצללית: הפיכת הגשר לצללית על רקע שמיים מוארים באור שקיעה או אורות העיר יוצרת תפיסה חזקה מאוד של מבנה הגשר המאסיבי ומקומו בסביבה.

דמויות אנושיות בגשר: לכידת אדם בתמונת גשר (הולכי רגל, רוכבי אופניים, וכו) מאפשרת לתת תחושה של קנה מידה לגודל הגשר וכדי ליצור קומפוזיציות מיוחדות המעבירות לא רק חומרים דוממים אלא גם השתלבות החיים בסביבה.

צילום הגשר מרחפן: צילום גובה מעל הגשר מספק זווית מרתקת ומלאת עוצמה שחושפת את התכנון הארכיטקטוני של הגשר מנקודת מבט ייחודית שאינה מתאפשרת ביומיום, ואגב כך גם את חשיפת הנוף שסביבו, כחלק מאדריכלות הנוף.

צילום אדריכלות של מבנה ציבורי מהקרקע

צילום אדריכלות של מבנה ציבורי מהקרקע

איך לגשת לצילום גשרים ומבני ציבור

היות שמדובר בצילומי חוץ, הרי שתנאי מזג אוויר ותאורה משתנים, והצורך למצוא פרספקטיבות נכונות וחיתוך נכון של המבנים מחייבים הצטיידות במגוון עדשות רחב, החל מכאלה שהן רחבות זווית וכלה בעדשות שיסייעו לתקן עיוותים בפרספקטיבות, במיוחד בזמן צילום מבנים גבוהים. לצד אלה יש צורך בחצובות כדי לשמור על יציבות הצילום ובעת חשיפות ארוכות גם בתנאי תאורה בעייתיים או כדי ללכוד השתקפויות ודינמיות. כיסוי גשם למצלמה יאפשר צילום השתקפויות מדהימות של משטחים רטובים.

צילום מבנים ציבוריים כגון מוזיאונים, בתי משפט, ספריות, משרדי ממשלה ומרכזי תרבות נועדו לשרת את הקהילה שבה הם נמצאים, ובמקרים רבים גם כדי ליצור גאווה וזהות מקומית. לפיכך, על הצלם לא רק להנציח אותם בצילום איכותי מבחינה טכנית, אלא גם לדעת לשלב בין הפונקציונליות שלהם לביטוי האמנותי של הסגנונות האדריכליים, ולהעביר בצורה ברורה את הייעוד והמסר שלהם לציבור. לדוגמה, עמודים ניאו-קלאסיים של בתי משפט המסמלים צדק, מול מוזיאון לאמנות מודרנית בעל קווים אלגנטיים ואוונגרדיים המשקפים יצירתיות וחדשנות.

בהמשך לכך – מבני ציבור בנויים מחומרים שונים (בטון, ברזל, זכוכית, עץ, וכו'), שכדאי להבליט אותם בצילום, בין אם באור יום או באור מלאכותי. בדרך כלל, מבני ציבור מוארים בלילה ומספקים תחושה דרמטית, שאותה ניתן להדגיש בעזרת חשיפה ארוכה.

צילומי לילה של גשר עם תאורת לדים

צילומי לילה של גשר עם תאורת לדים

צילום גשרים ומבני ציבור עם המקצוענים

כאמור, צילום מקצועי של גשרים ומבנים ציבוריים דורש לא רק ידע טכני אלא גם ידע אדריכלי, תפיסה אמנותית ויכולת התמודדות עם תנאי צילום חוץ בשעות שונות של היממה ובתנאי מזג אוויר משתנים. העובדה שמדובר לא בצילום פריט בודד או פורטרט בסטודיו, שבו התאורה והרקע מבוקרים על ידי הצלם, דורשת ניסיון מקצועי ויכולת התמודדות עם שלל גורמים אשר הופכים את הצילום למורכב מאוד. גשרים ומבני ציבור – כאלמנטים גדולים מאוד בתוך נוף נתון – דרושים התמודדות עם זוויות צילום ייחודיות וידע כיצד לבנות קומפוזיציות מושלמות תוך ניצול האור לאורך שעות היממה, חשיפות מתאימות ויצירת אפקטים לבניית אווירה מרתקת. עדשות מכל הסוגים, רחפנים, מייצבים למצלמות ועוד אביזרים מקצועיים שבהם עושים שימוש הצלמים האיכותיים יבטיחו לכם צילום איכותי במיוחד.

צילום ארכיטקטוני של גשר יצקח נבון בתל-אביב

צילום ארכיטקטוני של גשר יצקח נבון בתל-אביב

 

מקס דופלי – צלם אדריכלות חוץ ועיצוב פנים, מתמחה בין היתר בצילום גשרים ומבני ציבור. עובד שנים רבות עם אדריכלים, רשויות מקומיות, רשתות מלונות ועוד ובונה עבורם את התשובה הצילומית המקצועית המיטבית, משלב התחקיר והרעיון, עבור בבניית קומפוזיציות מוֹכְרות וכלה בעיבוד מקצועי של הצילומים.

יש לכם פרויקט שתכננתן ?

מוזמנים לראות פרויקטים מגוונים בצילום אדריכלות באתר של מקס דופלי

מוזמנים לראות פרויקטים מגוונים בצילום אדריכלות באתר של מקס דופלי
https://www.maximdupliy.com/architecture

מדריכים נוספים

דילוג לתוכן