כשאיטום והנדסה נפגשים: סיפור אישי
בתור מהנדס שהתגלגל לעולם האיטום, אני יכול להעיד שהקשר בין שני התחומים האלה עמוק הרבה יותר ממה שרוב האנשים חושבים. אני זוכר את היום הראשון שלי בשטח, כשהגעתי עם התואר הטרי ביד והידע התיאורטי שצברתי באוניברסיטה.
חשבתי שאני יודע הכל – עד שפגשתי את אנשי האיטום המקצועיים של "אלוף הגגות".
להנדס את האיטום
מה שלמדתי מהר מאוד הוא שאיטום איכותי הוא לא רק עניין של "למרוח חומר ולקוות לטוב". כל פרויקט איטום הוא למעשה פרויקט הנדסי לכל דבר, הדורש תכנון מדויק, חישובים והבנה עמוקה של חומרים ופיזיקה.
אני זוכר פרויקט מיוחד בבניין רב-קומות במרכז תל אביב. הבעיה הייתה נזילות מתמשכות בקומה העליונה, שגרמו לנזקים משמעותיים. כמהנדס, ניגשתי לבעיה עם גישה אנליטית – בדקתי את השיפועים, את מערכת הניקוז, את סוגי החומרים שהשתמשו בהם בעבר. אבל הצוות המקצועי של "אלוף הגגות" הוסיף שכבה נוספת של ידע מעשי – הם ידעו בדיוק איך התנאים המשתנים של מזג האוויר הישראלי משפיעים על חומרי האיטום לאורך זמן, איך לזהות נקודות תורפה שלא נראות בתוכניות, ואיך לתכנן פתרון שיחזיק מעמד לאורך שנים.
כשמדע פוגש מקצועיות
אחד הדברים המרתקים בשילוב בין הנדסה ואיטום הוא ההתפתחות הטכנולוגית המתמדת. זוכר שלפני כעשור, היינו מסתמכים בעיקר על יריעות ביטומניות וחומרי איטום מסורתיים. היום, הודות לשילוב של מחקר הנדסי וניסיון מעשי, אנחנו משתמשים בפולימרים מתקדמים, בחומרים אקולוגיים ובטכניקות יישום חדשניות.
באלוף הגגות חברת איטום היו תמיד צעד אחד לפני כולם בהטמעת טכנולוגיות חדשות. אני זוכר פרויקט מורכב במיוחד במפעל תעשייתי, שדרש עמידות בכימיקלים מיוחדים.
המהנדסים שלנו עבדו יחד עם צוות האיטום כדי לפתח פתרון מותאם אישית, שכלל ממברנה מיוחדת שפותחה במעבדה ושיטת יישום שהותאמה לתנאי השטח הספציפיים
.
האתגר שבבלתי נראה
אחד האתגרים המרכזיים בתחום האיטום הוא שרוב העבודה שלנו נשארת בלתי נראית – אם עשינו את העבודה נכון, אף אחד לא ישים לב אליה. זה כמו עם הנדסת יסודות בבניין – אף אחד לא מסתכל עליהם, אבל אם הם לא מתוכננים כראוי, כל המבנה בסכנה.
זכור לי במיוחד פרויקט שיקום של בניין היסטורי בירושלים. האתגר היה לשמר את המראה המקורי תוך שיפור מערכות האיטום באופן שימנע נזקי רטיבות עתידיים. צוות המהנדסים שלנו עבד בשיתוף פעולה צמוד עם אנשי השימור והאיטום של "אלוף הגגות". הפתרון שפיתחנו שילב מערכת איטום מודרנית שהוסתרה לחלוטין מהעין, תוך שמירה קפדנית על המראה ההיסטורי של המבנה.
הלקח האישי שלי
אחרי יותר מעשור בתחום, הבנתי שהשילוב בין הידע ההנדסי והמקצועיות בתחום האיטום הוא שילוב מנצח. בתור מהנדס, למדתי להקשיב לאנשי השטח, לאלה שמבינים איך חומרים מתנהגים בעולם האמיתי, לא רק במעבדה או בתוכנות המחשב.
כשאני מסתכל על הפרויקטים המוצלחים ביותר שהייתי שותף להם עם "אלוף הגגות", התכונה המשותפת לכולם היא התקשורת הפתוחה והכבוד ההדדי בין המהנדסים לאנשי האיטום. כשכל אחד מביא את הידע והניסיון שלו לשולחן, התוצאות מדברות בעד עצמן – מבנים יבשים, בטוחים ועמידים לאורך זמן.
המבט לעתיד
אני צופה שבשנים הקרובות נראה שילוב הולך וגובר של טכנולוגיות חכמות בתחום האיטום. חיישני לחות מוטמעים, חומרים "מרפאי עצמם" ואפילו יישומי בינה מלאכותית שיכולים לחזות בעיות איטום לפני שהן מתפתחות.
חברות וותיקות ומנוסות כמו "אלוף הגגות", שיודעות לשלב בין הניסיון רב-השנים לבין אימוץ טכנולוגיות חדשניות, הן אלה שיובילו את המהפכה הזאת. ואני? אני גאה להיות חלק מהתהליך הזה, לראות איך שני העולמות שאני אוהב כל כך – הנדסה ואיטום – ממשיכים להתפתח ולהשפיע זה על זה.
כי בסופו של יום, בין אם מדובר בגג של בית פרטי או במבנה ציבור מורכב, האתגר נשאר דומה: לשמור על היבש יבש ועל הלח לח, בצורה מדויקת, יעילה ואמינה. וזה בדיוק השילוב המושלם בין הנדסה ואיטום.
יוסי וישניה – עורך ומנהל האתר אדריכלות ובניה בישראל
לפרסום באתר כנסו
מדריכים נוספים
-
איתור נזילות בגגות מרוצפים ומרפסות
איתור נזילות ממקור המצוי מתחת לריצוף קיים יכול להיות עניין מתסכל ביותר. מהם, בכל זאת, "כללי הזהב" למציאת המקור הנכון? היכן הן נקודות התורפה העיקריות? האם שימוש במצלמה תרמית יכול לעזור?
-
זיפות גגות
כולנו מכירים את שיטת האיטום הישנה והטובה בעזרת חימום ומריחת זפת. האם היא באמת מספקת ואמינה? מהו אופן היישום הנכון? מהו סוג הזפת התקני? וכיצד למנוע מפח נפש?
-
איטום: ביצוע תקני מונע רטיבות
מהן נקודות התורפה במבנה, החשופות לנגעי הרטיבות? מהם הנזקים האפשריים? באילו אמצעים ניתן להשתמש לצורך איטום תקין ומהן הדרכים הנכונות להתקנתם?
-
הצוות של הראשון באיטום מסביר איך לאטום גג רעפים?